Portal dla tych, którzy wierzą, że przeszłość ma znaczenie. I że historia to sztuka dyskusji, a nie propagandy.

Chcesz upiec neolityczny chleb? Dzięki znalezisku z Czarnej Pustyni w Jordanii wiemy jak zrobić najstarszy chleb na świecie

Wypiek podpłomyków (fot. Radosław drożdżewski Zwiadowca21, lic. CC BY-SA 4.0)

fot.Radosław drożdżewski Zwiadowca21, lic. CC BY-SA 4.0 Wypiek podpłomyków (fot. Radosław drożdżewski Zwiadowca21, lic. CC BY-SA 4.0)

Naukowcom pracującym w Jordanii udało się znaleźć chleb sprzed 14 500 lat. To odkrycie stanowi najstarszy dowód na to, że ludzie w tamtej epoce gotowali. Dzięki wnikliwej analizie wiemy nawet, jak smakował.

Archeolodzy badający stanowisko Shubayqua w Jordanii mieli sporo szczęścia – neolityczni myśliwi zbieracze opuszczając to wczesno neolityczne siedlisko nie posprzątali po sobie.

Naukowcy pracujący w tym rejonie dokonali zaskakującego odkrycia. Ludzie zamieszkujący tę okolicę odkryli, jak wypiekać prosty chleb o całe tysiąclecia wcześniej nim zaczęli uprawiać rośliny.

Na terenie Czarnej Pustyni w Jordanii badacze znaleźli pozostałości osady kultury natufijskiej. Natufijczycy opierali swoją gospodarkę na zbieractwie i łowiectwie (polowali na gazele, łowili ryby i zbierali orzechy, czy dziko rosnące zboża). W obozowiskach tej kultury znajdowano także pierwsze świadectwa udomowienia psa. Natufijczycy byli jednymi z pierwszych ludzi, którzy przeszli od nomadycznego do osiadłego trybu życia. To przedstawiciele tej kultury wypiekli najstarszy znaleziony chleb. Jego ślady odkryto w owalnym palenisku.

Był to prosty podpłomyk, prawdopodobnie przaśny, przypominający nieco chlebek pita. Wypiekano go z dzikich zbóż, wśród których był jęczmień, samopsza (gatunek pszenicy), owies oraz z kłączy papirusu.

Komentarze (2)

  1. Anonim Odpowiedz

    Zrobiłem ten chlebek z owsa, grubo mielonej przenicy i kłączy topinamburu, pałki wodnej i tataraku. Doskonale smakuje!

Dodaj komentarz

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.



Informujemy, że nasza strona może dostosowywać treści reklamowe do Twoich zainteresowań i preferencji. Aby to robić, potrzebujemy Twojej zgody na przechowywanie plików cookies oraz podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym oraz na przetwarzanie danych w celach personalizacji treści marketingowych.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" lub zamykając to okno za pomocą przycisku "x" wyrażasz zgodę na przetwarzanie, w tym poprzez profilowanie przez Lubimyczytać.pl sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu (61-885), ul. Półwiejska 17/15 oraz naszych zaufanych partnerów, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i innych podobnych technologiach stosowanych w serwisie przez Lubimyczytać.pl sp. z o.o. i zaufanych partnerów w celu marketingowym, obejmującym w szczególności wyświetlanie spersonalizowanych reklam w tym serwisie oraz w Internecie.

Pamiętaj, możesz w każdej chwili nie wyrazić zgody lub cofnąć zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Szczegóły dotyczące wycofania i niewyrażenia zgody znajdziesz w ustawieniach.

Informujemy także, że poprzez korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień prywatności w Twojej przeglądarce wyrażasz zgodę na przechowywanie w Twoim urządzeniu końcowym plików cookies i innych podobnych technologii służących do dopasowywania treści marketingowych i reklam.

Więcej informacji na temat zasad przetwarzania danych osobowych, w tym o Twoich uprawnieniach, znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.