Wino we Włoszech produkowano znacznie wcześniej, niż dotychczas sądziliśmy
Kawałek glinianej beczułki doprowadził do niezwykłego odkrycia. Już ok. 4500 lat temu na Sycylii produkowano wino! Dotychczas sądzono, że uprawa winorośli we Włoszech zaczęła się tysiąclecie później. Znalezisko stawia w nowym świetle dietę ówczesnych mieszkańców wyspy.
Dr Davide Tanasi z Uniwersytetu w Południowej Florydzie wraz z amerykańsko-włoskim zespołem badaczy prowadzi badania nad znaleziskiem ze stanowiska Monte Kronio w prowincji Agrigento, na południowo-zachodnim wybrzeżu Sycylii.
Naukowcy przeprowadzili analizę chemiczną pozostałości organicznych w kawałku nieutwardzanej ceramice – glinianej beczułce. Stwierdzili, że pozostałości na powierzchni i w porach naczynia zawierają one kwas winowy i sól sodową, występujące naturalnie w procesie produkcji wina.
To niezwykłe ustalenia. Jak podkreślają badacze: „bardzo rzadko udaje się określić skład takich pozostałości, ponieważ wymaga to ceramiki wydobytej w stanie nienaruszonym”.
Dotychczas przyjmowano, że uprawa winorośli i produkcja win rozwinęła we Włoszech dopiero ok. 1300-1100 roku p.n.e., a jedynym dowodem na to były pozostałości nasion. Teraz dr Tanasi próbuje teraz ustalić, czy mamy do czynienia z winem czerwonym czy białym.
Wyniki badań opublikowano w czasopiśmie „Microchemical Journal”.
Źródła informacji:
- Chemical Analysis of Pottery Reveals First Winemaking in Italy Nearly 4,500 Years Ago, Sci News.
- Elana Glowatz, Winemaking History: 5,000-Year-Old Wine Found In Italy, International Business Times.
Dodaj komentarz