Pumpkin spice latte 3500 lat temu? Niewykluczone. Naukowcy znaleźli dowód, że najważniejszy składnik aromatycznej kawy stosowano już wtedy
Wraz z końcem wakacji w kawiarniach sieciowych rozpoczyna się sezon na kawę z dyniowo-korzennym syropem. Nieodzownym składnikiem kultowego napoju jest gałka muszkatołowa. Jak się okazuje, przyprawy tej używano już wtedy, gdy starożytni Grecy zaczęli pisać pierwsze eposy.
Produkowana z nasion muszkatołowca korzennego gałka muszkatołowa jest ceniona ze względu na swój intensywny aromat i smak. Wykorzystuje się ją w mieszankach przypraw korzennych oraz do doprawiania mięs, potraw z serami, pierników czy win. Jest też doskonałą przyprawą do kawy. Arabowie od wieków podkreślają z jej pomocą smak baraniny i jagnięciny. Ze względu na jej właściwości prozdrowotne gałkę stosuje się także w medycynie naturalnej. Wspomaga leczenie niestrawności i chorób serca, a na dodatek stanowi antidotum na brak apetytu.
Dzięki grupie naukowców pod przewodnictwem Petera Lape, profesora antropologii z Uniwersytetu Waszyngtońskiego oraz kuratora Muzeum Burke wiemy już, kiedy ludzie zaczęli używać tej przyprawy. Lape kierował wykopaliskami na stanowisku archeologicznym Pulau Ay na jednej z wysp archipelagu Banda, części Moluków, czyli tak zwanych Wysp Korzennych, należących do Indonezji. W czasie badań naukowcy natrafili na kości zwierzęce, ceramikę i kamienne narzędzia. Na niektórych fragmentach naczyń glinianych zachowały się ślady żywności.
Korzenne smaki
Dzięki szczegółowym analizom wiadomo, że były to resztki sześciu roślin. Wśród nich znalazło się między innymi sago (skrobia z palmy sagowej, ignam (pnącza o bulwiastych jadalnych korzeniach, które wykorzystywano np. jako pożywienie na statkach niewolniczych) oraz właśnie gałka muszkatołowa. Jest to dowód, że mieszkańcy wyspy, którzy osiedlili się tam około 3500 lat temu, jej używali
Zanim nastała moda na szarlotkę czy pumpkin spice latte osadnicy wykorzystywali być może cenną przyprawę raczej do przyprawiania mięsa świń sprowadzanych z oddalonych o dziesiątki kilometrów wysp. Naukowcy nie mają jednak pewności w tej sprawie. Niewielka ilość gałki muszkatołowej znaleziona na ceramice nie pozwala jednoznacznie stwierdzić, czy używano jej w celach leczniczych, czy do wzbogacania smaku potraw.
Źródła informacji:
- 3,500-year-old pumpkin spice? Archaeologists find earliest use of nutmeg as a food, washington.edu [dostęp 09.10.2018]
- Ancient Precursor to Pumpkin Spice Latte? Archaeologists Uncover Earliest Human Use of Nutmeg, smithsonianmag.com [dostęp 09.10.2018]
Dodaj komentarz