Portal dla tych, którzy wierzą, że przeszłość ma znaczenie. I że historia to sztuka dyskusji, a nie propagandy.

Dzięki badaniom archeologicznym wreszcie wiemy, kiedy we Włoszech zaczęto używać oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek (fot. stevepb, lic. CC0)

fot.stevepb, lic. CC0 Oliwa z oliwek (fot. stevepb, lic. CC0)

Włoscy naukowcy przeanalizowali ślady biologiczne, jakie pozostały na naczyniu, które w czasach starożytnych zawierało oliwę z oliwek. Dzięki ich badaniom wiemy wreszcie, kiedy we Włoszech zaczęto używać tego szlachetnego tłuszczu.

W latach dziewięćdziesiątych dwudziestego wieku włoski archeolog Giuseppe Voza prowadził wykopaliska na stanowisku w Castelluccio. Jest to miejsce na wzniesieniu, w którym zidentyfikowano 12 chat z wczesnej epoki brązu. Badacze znaleźli tam miedzy innymi dwie misy z przegrodami, mogące służyć do przechowywania kilku substancji na raz, dużą płytkę do gotowania oraz słój o wysokości około jednego metra. Ostatnie naczynie rozbite było na około 400 kawałków. Po złożeniu ich przez włoskich konserwatorów w całość okazało się, że jest to pojemnik na oliwę o jajowatym kształcie, ozdobiony glinianymi taśmami ułożonymi w ciekawe wzory.

Badacze, chcąc się dowiedzieć do czego tak naprawdę używano znalezionych w Castelluccio naczyń poddali je szczegółowym analizom. Okazało się, że mimo upływu czasu wciąż występują tu pozostałości organiczne. Nowe badania ujawniły, że znajdują się na nich kwasy oleinowy i linolowy, oba będące charakterystycznymi składnikami oliwy z oliwek. Naczynia datowane są w przybliżeniu na koniec trzeciego tysiąclecia przed naszą erą (czyli mają w przybliżeniu pięć tysięcy lat).

W związku z tym dotychczasowe szacunki na temat tego, kiedy zaczęto używać we Włoszech oliwy należy przesunąć o kolejnych siedem wieków. Warto jednak wspomnieć, że choć to słoneczna Italia i jej kuchnia kojarzy nam się z oliwą, to nie tam znaleziono najstarsze ślady tłoczenia i wykorzystywania tego tłuszczu. Najstarsze gliniane naczynia zawierające jego pozostałości pochodzą z Izraela i mają około osiem tysięcy lat, a drzewa oliwne zaczęto uprawiać prawdopodobnie około sześciu lub ośmiu tysięcy lat temu.

Źródło informacji:

Komentarze (1)

  1. Tofik Odpowiedz

    „Okazało się, że mimo upływu czasu wciąż występują tu pozostałości organiczne.”
    Pozostałości elementów organicznych na tak wcześnie datowanych stanowiskach nie są niczym dziwnym. W badaniach epok wcześniejszych także występują szczątki organiczne, przy czym mogą to być o wiele starsze stanowiska.

Dodaj komentarz

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.