Portal dla tych, którzy wierzą, że przeszłość ma znaczenie. I że historia to sztuka dyskusji, a nie propagandy.

Dziesięć niezawodnych, codziennych porad z czasów naszych prababek. Przynajmniej część na pewno ci się przyda

Nasze prababcie też miewały gorszy dzień (rys. Ruth Eastman, domena publiczna)

fot.Ruth Eastman, domena publiczna Nasze prababcie też miewały gorszy dzień (rys. Ruth Eastman, domena publiczna)

Nawet jeśli od samego rana wszystko idzie na opak, kwiaty właśnie zdychają, warzywa do obiadu wyglądają szaro i smutno, a w dodatku ramię zdobi ogromny bąbel po ugryzieniu komara, nie ma co się poddawać. Zamiast rwać włosy z głowy, lepiej wziąć głęboki oddech i sięgnąć do niezawodnych babcinych porad, które uratują sytuację.

Przedwojenne poradniki gospodarstwa domowego stanowią prawdziwie niewyczerpany zdrój mądrości dawnych pokoleń. Przedstawiamy Wam dzisiaj zbiór 10 zaczerpniętych z nich tricków, które naszym prababciom ułatwiały życie.

Idealnie ugotowane zielone warzywa

Zdarza się, że zielone warzywa w trakcie gotowania tracą swój apetyczny kolor. Czasem wystarczy odrobina nieuwagi. Aby zapobiec takiemu wypadkowi, do wody do gotowania dodajemy szczyptę sody oczyszczonej. Jeśli stosujemy tę metodę, wrzątku nie należy przy tym solić.

Ekspresowe gotowanie strączków

Jeśli chcemy szybko ugotować do miękkości groch, fasolę i inne rośliny strączkowe, można to sobie ułatwić. Wystarczy dodać do wody odrobinę sody oczyszczonej.

Jak domyć tłuste butelki po oliwie

Butelki na oliwę z oliwek zwykle produkuje się z grubego ciemnego szkła i czasami dodaje fantazyjne sprężynowe zamknięcie z porcelanowym korkiem. Takie opakowanie aż żal wyrzucać. Wiele przetworów, na przykład nalewki czy soki owocowe, nie lubi światła słonecznego (tracą kolor).

Umycie butelki po oliwie to nie lada wyzwanie (fot. Badagnani, lic. CCA 3.0 A)

fot.Badagnani, lic. CCA 3.0 A Umycie butelki po oliwie to nie lada wyzwanie (fot. Badagnani, lic. CCA 3.0 A)

Trzymanie ich w butelce z ciemnozielonego szkła może im pomóc. Aby domyć tę po oliwie czy innych tłustościach, potrzebujemy gorącej wody i drobno tłuczonych skorupek jaj. Wsypujemy je do butelki i zalewamy wrzątkiem, po czym butelkę zamykamy i zaczynamy energicznie potrząsać. Czekamy aż skorupki opadną i zlewamy wodę z góry, po czym uzupełniamy ponownie gorącą. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.

Komentarze

brak komentarzy

Dodaj komentarz

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.