Portal dla tych, którzy wierzą, że przeszłość ma znaczenie. I że historia to sztuka dyskusji, a nie propagandy.

Co szczurza dieta może nam powiedzieć o życiu codziennym naszych przodków?

Dieta szczurów mieszkających w mieście w XIX wieku była bogata w mięso. Ich kuzyni ze wsi jedli je zdecydowanie rzadziej.

fot.David Shankbone/CC BY-SA 3.0 Dieta szczurów mieszkających w mieście w XIX wieku była bogata w mięso. Ich kuzyni ze wsi jedli je zdecydowanie rzadziej.

Naukowcy przebadali szczątki XIX-wiecznych szczurów, które zamieszkiwały Toronto i okolice i odkryli, że „miastowe” gryzonie żywiły się mięsem, podczas gdy ich kuzyni z terenów wiejskich byli raczej wegetarianami. No dobrze, ale co to ma wspólnego z historią ludzi? Okazuje się, że bardzo dużo!

Choć szczury towarzyszą ludziom od tysięcy lat, naukowcy wciąż stosunkowo niewiele wiedzą o ich stylu życia. Tymczasem informacje o tym, w jakich warunkach mieszkały i czym odżywiały się te niesłusznie pogardzane zwierzęta, mogą nam dużo powiedzieć o codzienności naszych przodków.

Z tego powodu dwaj archeozoolodzy, Eric Guiry z Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej oraz Michael Buckley z University of Manchester, postanowili sprawdzić, jak odżywiały się między 1790 a 1890 rokiem gryzonie z Kanady. Przebadali szczątki 86 szczurów wędrownych. Wprawdzie wyniki ich analiz nie są szczególnie rewolucyjne, lecz metoda ta może nam pozwolić lepiej poznać zwyczaje żywieniowe ludzi w minionych epokach.

Najlepszy przyjaciel człowieka? Szczur!

„Szczury są interesujące przede wszystkim ze względu na to, że ich dieta odzwierciedla jedzenie, które pozostawiali po sobie ludzie” – tłumaczy jeden z badaczy, Eric Guiry. Nie jest bowiem tajemnicą, że wszystkożerne gryzonie nie gardzą resztkami z naszych stołów.

przeprowadzone przez zooarcheologów mówią wiele o tym, jak wyglądała codzienność Kanadyjczyków żyjących w Toronto między 1790 a 1890 rokiem.

fot.domena publiczna Badania przeprowadzone przez archeozoologów mówią wiele o tym, jak wyglądała codzienność Kanadyjczyków żyjących w Toronto między 1790 a 1890 rokiem.

Naukowcy odkryli, że jadłospis tych spośród analizowanych gryzoni, które żyły w obrębie miasta, był bogaty w mięso i raczej monotonny. Szczury z terenów wiejskich miały dietę mniej „stabilną”, a przy tym ubogą w produkty pochodzenia zwierzęcego. Wynika to z tego, że często musiały szukać nowych źródeł pożywienia, ponadto współegzystowały z ludźmi mieszkającymi w mniejszych skupiskach, którzy na ogół produkują mniej odpadów.

Jakie wnioski płyną z tego dla historyków zajmujących się dziejami człowieka? Dieta szczurów nie tylko pokazuje, co jedli ówcześni ludzie, ale i daje przesłanki odnośnie tego, w jak dużych i bogatych społecznościach żyli.

Guiry i Buckley mają nadzieję, że wypracowana przez nich metoda posłuży w przyszłości do badania zwyczajów naszych przodków oraz pozwoli dokładniej poznać długą i zawiłą historię ludzko-szczurzej „przyjaźni”.

Źródła informacji:

  1. Quenqua D., City Rats Eat Meat. Country Rats Eat What They Can, „The New York Times” [dostęp: 19.10.2018].
  2. Solly M., Urban Rats Enjoy Richer, More Reliable Diet Than Their Rural Counterparts, Smithsonian.com [dostęp: 19.10.2018].

Komentarze

brak komentarzy

Dodaj komentarz

Jeśli nie chcesz, nie musisz podawać swojego adresu email, nazwy ani adresu strony www. Możesz komentować całkowicie anonimowo.

Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.