Twoja Historia

Portal dla tych, którzy wierzą, że przeszłość ma znaczenie. I że historia to sztuka dyskusji, a nie propagandy.

Jarmark Świętojański – posmakuj renesansowych historii pod Wawelem!

fot.Jakub Hałun, domena publiczna Jarmark Świętojański jak co roku będzie obfitował w historyczne atrakcje. Na zdjęciu konni rycerze na jednej z edycji.

Już 16 czerwca, tradycyjnie na Bulwarze Czerwieńskim pod Wawelem, rozpocznie się tegoroczny Jarmark Świętojański. Przez trzy dni, od piątku do niedzieli, wszyscy chętni będą mogli przenieść się choć na chwilę w fascynujący świat renesansu. Czekać będą: spektakle, bale, pokazy walki oraz uczty. Niecodzienna atrakcja czeka już od 9 czerwca na wszystkich smakoszy.

Ósma już edycja Jarmarku Świętojańskiego rozpocznie się 16 czerwca. Bohaterką pierwszego dnia będzie Anna Jagiellonka przygotowująca się do balu wydawanego dla niej w ogrodach zwierzynieckich przez Henryka Walezego. Motywem przewodnim będą warsztaty tańca, pokazy mody urozmaicane scenkami komedii dell’arte. Wieczorem pod Wawel przypłynie na barce fundacji Horyzont Zdarzeń –  Henryk Walezy, którego powita na nabrzeżu cały dwór.

W drugim dniu świętować będziemy imieniny królów Zygmuntów: Starego i Augusta – dziewięcioletniego, jeszcze przed koronacją. Z tej okazji zaplanowano rozmaite pokazy, a Orszak Wszystkich Bractw przejdzie przez Rynek Główny i będzie zachęcać mieszkańców miasta i turystów do wspólnej zabawy na Bulwarze Czerwieńskim.

W niedzielę 18 czerwca na Jarmark przybędzie, konno w asyście husarii, król Stefan Batory. Spotka się tu z żoną Anną Jagiellonką i wspólnie z wszystkimi bractwami będą świętować szczęśliwy powrót króla z wojny z Moskwą w Inflantach.

To tylko część historycznych atrakcji zaplanowanych w ramach tegorocznego Jarmarku. Na wszystkich gości czekać będzie codziennie mnóstwo atrakcji, występów, spektakli, warsztatów i koncertów. Przez wszystkie trzy dni otwarte będą także kramy i warsztaty rzemieślnicze. Tradycyjnie już nie zabraknie niespodzianek dla najmłodszych: będą mogli przyjrzeć się pracy powroźników, garncarzy, płatnerzy, drukarzy, drzeworytników i cyrulików. Chętni powalczą o patenty: jarmarcznika, podkuchennego królewskiego oraz drabanta, a także spróbować potraw, którymi posilano się w czasach zygmuntowskich.

W kuchni królowej Bony

Niecodzienna atrakcja czeka już od 9 czerwca na wszystkich smakoszy. Do 18 czerwca, w dziesięciu krakowskich restauracjach,  będzie można spróbować dań inspirowanych kuchnią czasów królowej Bony.

Szefowie kuchni w Albertinie, Białej Róży, Bistro 11, Filipa 18, Gościnnej Chacie, Stole, Twoim Kucharzu, Weselu, Wierzynku i Winestone nie poskąpią drogocennego szafranu, korzeni i sprowadzanych z słonecznej Italii produktów. W specjalnym menu znalazły się m.in. kapłon ze szparagami i kaszą królewską, perlica z dżemem z pomidorów i cebuli, szparagami i kaszą jaglaną, ossobuco z rogacza pieczone w sosie czosnkowo-jałowcowym na runie leśnym z ziemniaczkami, czy pieczony udziec z indyka z kasztanami z szafranem, migdałami i koprem włoskim w cytrusach oraz sosem miodowym.

Historyczne spacery

Wszystkich, którzy chcą dobrze przygotować się do czerwcowych spotkań z historią zachęcamy do udziału w dwóch spacerach z Mariuszem Wollnym – pisarzem, etnografem, twórcą niezwykle popularnego cyklu powieści o Kacprze Ryxie. 10 czerwca o godz. 10.00 zapraszamy do wędrówki pod hasłem „Sztuka i zbrodnia w renesansowym Krakowie, czyli dziwne i tragiczne losy Bartłomieja Berecciego, twórcy Kaplicy Zygmuntowskiej na Wawelu”, a dzień później – w niedzielę 11 czerwca, także o godz. 10.00 – zapraszamy na spacer śladami „Sztuk tajemnych i czarnoksiężników w renesansowym Krakowie, czyli o wielkiej trójcy magów: Fauście, Twardowskim i Sędziwoju”.

UWAGA: uczestnictwo w spacerach jest bezpłatne. Wystarczy zarezerwować miejsce za pośrednictwem systemu Evenea.pl.

Szczegółowe informacje:

Artykuł porusza następujące tematy:

    Czas akcji:

      Miejsce akcji:

      Komentarze

      brak komentarzy

      Dodaj komentarz

      Jeśli chcesz zgłosić literówkę lub błąd ortograficzny kliknij TUTAJ.